Швидше за все, йде формування ситуативного гнучкого альянсу різних країн, які мають спільні інтереси в Афганістані. Йдеться про Туреччину, Пакистан, Китай. Так висловився експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди».

«Можливо, до них приєднається Російська Федерація, тим більше що досвід взаємодії з Туреччиною у них є і в Закавказзі, і в Сирії, і в Лівії. Може бути, навіть підтягнуть Іран, але тут складніше, тому що в Ірану непрості відносини як з Туреччиною, так і з Росією і Пакистаном», - говорить він.

Найцікавіше, що цей альянс не включає ні США, ні Захід.

«Ми можемо зробити висновок, що тактично Захід програє в результаті виведення військ. Стратегічно, звичайно, не можна так сказати, подивимося, як буде розгортати свою нову стратегію Байден у зовнішній політиці. Тим більше, що позиції у них є не тільки в Афганістані, але і в Центральній Азії, в Казахстані та Узбекистані. Але можна сказати, що Штати пожертвували цим напрямком. Я вважаю, що це було правильне рішення з точки зору логіки політики США піти з Афганістану. Байдена за це критикують, але ще Обама хотів це зробити», - зазначає Куса.

Інше питання, що, напевно, можна було це краще організувати.

Популярні новини зараз

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Показати ще

«Ця ситуація показала глибокі прорахунки американців. Тому що в Штатах ця ситуація, все, що ми бачили: захоплення Кабула, хаос в кабульському аеропорту викликала міні-політичну кризу в Вашингтоні. Зараз починається розбір польотів», - зазначає Куса.

Як повідомляв Знай.ua, Куса заявив, що у війні з Афганістаном зараз перемагає Талібан.

Також Знай.ua повідомляв, що Сатпаєв розповів про інтереси Китаю в Афганістані: «Афганська контррозвідка розкрила китайську розвідувальну мережу в Афганістані».