Експерт з питань соціальної та економічної політики Олег Пендзин у програмі «Суть подій» з блогером Любов'ю Завальнюк назвав причини подорожчання цукру в Україні.

За словами експерта, цукор в Україні значно подорожчав не через ситуацію на світовому ринку, а через його поганий торішній врожай. «Тому ми об'єктивно зробили менше цукру, не скажу, що його було дефіцит, але в локальних моментах його не вистачало», - пояснює він.

Пендзин нагадує, що період цукроваріння припадає на жовтень-листопад і у формуванні ціни не останню роль відіграє маркетинг. «Маркетинговий рік - це коли на ринок поступає продукція нового врожаю», - пояснює гість програми. Але ціна на цукор, додає він, багато в чому залежала від менших обсягів його вироблення.

Принагідно експерт зазначає, що Україна, вступивши у Всесвітню організацію торгівлі, стала відповідальною за тарифну квоту цукру. «Одразу хочу сказати, що цукор й олія в Україні є найдорожчими серед наших найближчих сусідів», - підкреслює він і додає, що йдеться про порівняння ціни з Чехією, Угорщиною, Словаччиною, Польщею чи й Іспанією.

Окрім цього, додає Пендзин, поки в Україні споживають буряковий цукор, світ надає перевагу тростинному, дешевшому на 30%.

Популярні новини зараз

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Пендзин розповів, чи очікувати в Україні голодних бунтів.

Також Знай.ua писав про те, що Україна встояла в кризу завдяки експорту продукції ГМК і зерна.