У програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» колишня уповноважена з прав людини Валерія Лутковська оцінила значення та масштаби руху проти щеплення в Україні.

За словами експерта, антищепленників завжди було багато в українському суспільстві. Але на це, підкреслює вона, є дві причини.

Як пояснює Лутковська, дехто з тих, хто відмовляється від щеплення, просто має протипоказання і тоді це нормальна позиція. «Якщо вона обумовлена медичними показаннями, то, звичайно, держава не має права примушувати людину до вакцинації», - стверджує колишня уповноважена з прав людини.

З іншого боку, підкреслює вона, дехто відмовляється від вакцинації необґрунтовано, сформувавши свою точку зору з того, що десь начитався. «Якщо у людини з'явилося засноване на чомусь переконання в тому, що щеплення шкідливі – тоді держава зобов'язана надати їй об'єктивну інформацію», - переконана Лутковська.

Окрім цього, гостя програми акцентує на тому, що люди забувають про масу хворо\б, від яких людство врятувалося лише завдяки щепленню: з часом зменшилася смертність і захворювання зникли.

Популярні новини зараз

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Отже, вона робить такий висновок щодо цієї ситуації: «З одного боку, є спільний інтерес – перемогти цю хворобу, а з іншого боку, є позиція кожної конкретної людини». Тим не менш, Лутковська підкреслює, що вакцинувати всі 100% населення не вдасться. З іншого боку, за її словами, для вироблення колективного імунітету достатньо щепити і 80% суспільства.

Як повідомляв Знай.ua, Кравченко розповів, чому не варто звертати увагу на зниження епідеміологічної ефективності вакцин від COVID-19.

Також Знай.ua писав про те, що Арістов розповів про постковідний синдром.