Яку роль у формуванні моральності відіграє релігія? Про це у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» міркує юрист, випускник Єльської школи права Олександр Комаров.

«При всьому моєму неоднозначному ставленні до релігії, я вважаю, що нам важко оцінити травму, яку завдала Україні заборона на неї. Добре, коли у людини є моральний кодекс, заснований на власних переконаннях – і для таких переконань, наприклад, мені не потрібно ходити до церкви або читати Біблію. Але навряд чи мене можна назвати середньостатистичним прикладом. А для середньостатистичної людини функцію етичного виховання виконувала і продовжувала виконувати церква. Наприклад, в США 37 відсотків населення щонеділі ходять до церкви. І якщо ви просто пересічний громадянин, то для вас саме церква формує етичний стрижень. Втім, ще Макс Вебер писав про роль протестантської етики у формуванні американського суспільства», - нагадує юрист.

На його думку, важко знайти заміну тієї основі, яка створює для людини базові моральні поняття.

«Людину в першу чергу формує школа, але важко очікувати, що вона закладе основи моральності. Це нерівноцінна заміна церкви», - вважає Олександр Комаров.

Як повідомляє Знай.ua, раніше він розповідав про особливості імміграційної політики Канади та Австралії.

Популярні новини зараз

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Для ФОП вступили у дію нові правила

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Показати ще

Також Знай.ua повідомляв, що митрополит Онуфрій пояснив сенс поняття «благочестя».