У новому випуску програми «Прогноз» з Вікторією Панченко політолог Руслан Бізяєв розповів, чому існує проблема з газом в Україні і про необґрунтоване зростання ціни на газ.

«Для України зараз склалася дуже цікава ситуація, враховуючи, що ринку газу у нас немає, тому ціноутворення у нас знаходиться у непрозорому форматі. Відповідно ціна для споживача буде залежати від двох чинників: як вирішать спекулянти і що скажуть наші міжнародні партнери. У нас немає ринку газу при сировинній моделі економіки, а якби була вчасно проведена реформа в хорошому сенсі цього слова, тоді б Україна замість Туреччини могла б бути газовим хабом», - підкреслив він.

Бізяєв сказав, що тоді у нас не було б принципових проблем з транзитом з 2024 року, у нас був би газ і ми на цю ситуацію дивилися з боку. А зараз, вважає він, ми дивимося на цю ситуацію з точки зору чи не замерзнемо ми взимку. Що ж стосується європейців, підтвердив він, то вони не планують замерзати, вони планують стаханівськими темпами запускати «Північний потік-2».

«А те, що зараз відбувається з ціною на газ - це спекуляція в чистому вигляді. Ця історія мені трохи нагадує історію з біткоїном. Ціна на газ природно впаде і впаде з об'єктивних причин, тому що вирівняються попит і пропозиція. Теперішня ціна на газ економічно не обґрунтована й економічно не рентабельна. Тобто створюється спекулятивна ситуація, при якій виникає ажіотаж і зростання цін. Вони йдуть по спіралі і в один прекрасний момент все відскочить назад», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Бізяєва, що за довгостроковими контрактами ситуація поки не змінилася, ціни на газ там стабільні.

Популярні новини зараз

Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Також раніше для Знай.ua Скаршевський розповідав, що зростання цін на тепло складе від 40 до 70 відсотків.