Політолог Руслан Бортник у своєму блозі «Підсумки тижня» розповів, кого зможуть включити до реєстру олігархів після прийняття антиолігархічних законопроєктів.

Він повідомив, що на цьому тижні парламент почне розглядати антиолігархічні законопроєкти 5599 і 5600. Політолог зазначив, що перший з них визначає термін «олігарх», регулює введення реєстру олігархів і визначає РНБО в новому статусі «суду» для них. Він додав, що до нього внесено 1300 поправок і задоволено 11, а також було прийнято рішення про те, що депутати не зможуть додати свої правки навіть всередині парламенту.

«Влада форсує голосування за цей законопроєкт, який потрібен і для поліпшення їхніх рейтингів, і для комунікації з західними партнерами, переконання їх у тому, що в Україні йде боротьба з корупцією», - пояснив Бортник.

Політолог нагадав, що під визначення олігарха потраплять люди, які мають активи 80 млн доларів, мають у власності ЗМІ або мають монополію на ринку і впливають на політику, а також ті, хто має таких людей у своєму близькому оточенні.

«Дуже розмиті критерії. Все це призведе до того, що в ручному режимі людей будуть вносити в цей список, який веде до обмежень. Найцікавіше - олігархи не будуть подавати електронну декларацію. Але там є обмеження на участь у політичному житті, інші обмеження, і в принципі цей реєстр буде списком ганьби, по якому буде працювати банківська система і створювати ускладнення цим людям», - заявив Бортник.

Популярні новини зараз

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Він зазначив, що ці обмеження будуть застосовуватися не в результаті розслідування правоохоронних органів, а в результаті рішення РНБО. Політолог вважає, що навіть звичайні люди зможуть потрапити в цей список, якщо, наприклад, це публічна людина, в оточенні якої є власники медіа або близькі, у яких є 80 млн доларів і вплив на політику.

Як повідомляв Знай.ua, Бортник назвав причини погіршення внутрішньополітичної ситуації в Україні.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Томенко заявив, що Шмигаль вигідний владі, тому його не готові поміняти.