У новому випуску програми «Акценти» з блогером Тетяною Резвін президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк розповів, як пандемія вплинула на українську медицину.

«Кожна пандемія змінює свідомість і ставлення, якщо подивитися на історію людства, то можна подивитися на історію пандемій. Була епоха віспи, чуми, сифілісу і змінюється все, не тільки медицина, і це змінює свідомість. Ця пандемія теж змінила свідомість і ще змінить. Ми бачимо, що медицина - це щось, що має бути готове завжди. Скрізь завжди хочуть економити і не платити, і у 2019 році в Німеччині хотіли скоротити кількість лікувальних ліжок у два рази», - розповів він.

Сердюк сказав, що прийшов 2020 рік з пандеміями і німці були дуже раді, що вони цього не зробили, не встигли, тому що з приходом коронавірусу вони зрозуміли, що це їм треба. А в Іспанії і Італії, де повністю приватна медицина, підтвердив він, відбулися серйозні проблеми. Тому якщо говорити про питання пріоритету, вважає він, то ця пандемія дозволила зберегти інфекційні стаціонари.

«Інфекційні хвороби виникають у зв'язку з якимись епідемічними процесами. Інфекційні лікарні хотіли закрити по всій Україні, але пандемія дозволила відтягнути цей процес, а чи поміняють підходи і зроблять висновки – ми подивимося», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Лісневської, що формально на листочку безкоштовна медицина є.

Популярні новини зараз

Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф

Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими

Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Також раніше для Знай.ua Лісневськая розповідала, як покращити реформу сімейної медицини.