Кожен з президентів України намагався провести реформування судової системи. Про це у програмі «А як насправді?» з Мирославою Бобровською розповіла юрист, член Венеціанської комісії та радник Президента України Марина Ставнійчук.

«Я не побоюся сказати, що кожен президент України ставив завдання підпорядкувати своєму впливу судову систему. В той час коли для демократичної правової держави дуже важливо, щоби судова система була фахова, незалежна. Щоби судді саме керуючих принципом верховенства права, здійснювали правосуддя», - каже вона.

Під час президентства Віктора Ющенка була прийнята широка концепція реформи судівництва в Україні. Малось на увазі, що треба реформувати судоустрій держави, статус суддів, забезпечити доступ до професії, доступ до посади.

«Забезпечити згідно з Європейською конвенцією прав людини, виконання передовсім статті шостої: ефективне правосуддя у нашій державі. Намагались це зробити. Приходить Янукович і знову починається реформування судової системи. Але ця ознака підпорядкування собі судової реформи була і при Вікторі Андрійовичу. Не стільки самого президента, стільки тих, хто курував безпосередньо судову владу», - пояснює Ставнійчук.

Вона зауважує: з боку Ющенка ніколи не було бажання комусь вказувати, кимось керувати.

Популярні новини зараз

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

«А інший мій колега справляв безпосередній вплив через більшість своїх власних інтересів. Але весь негатив екстраполювався на президента України. Так само склалась ситуація у Віктора Януковича. Всім же зрозуміло, що той президент в силу своєї підготовки безпосередньо не міг керувати судовою системою. І знайшлись люди, які формували відповідний корпоративний і політичний, і іншій впливи на судову владу шляхом її реформування», - зазначає юрист.

Як повідомляв Знай.ua, Шишкін заявив, що президентські вибори 2019 року – це операція «Кучма, другий тур».

Ткож Знай.ua повідомляла думку дипломата Олександра Щерби про те, що Україну представляють країною, яка ніяк не може знайти себе.