У новому випуску програми «Акценти» з ведучою Тетяною Резвін генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко розповів, яка інфляція нас очікує до кінця року.

«Інфляція - це винахід 20-го століття, коли країни пережили світову війну, їм необхідно було якось відібрати кошти від бізнесу та громадян до бюджету всіх країн світу без винятку. Тоді ми як раз й побачили, що інфляція - це спосіб перерозподілу коштів, тому що тоді вже почалася інфляція на декілька відсотків за рік. А потім вона іноді зростала до десятка відсотків за рік, зараз іноді говорять про гіперінфляцію, коли вона може сягати півтори тисячі відсотків за рік», - розповів він.

Дорошенко сказав, що якщо при гіперінфляції ти не купив сьогодні щось, то завтра твоєї місячної зарплати може не вистачити. Але якщо ми замислимося, яка інфляція могла бути в Київській Русі, припустив він, то, мабуть, за десять років могло виникнути 1% подорожчання, а іноді бувало й за двадцять років 1%. Інфляції тоді практично не було, вважає він, тому що інфляція як явище дуже новітнє.

«Цього року ми побачимо інфляцію десь відсотків на десять, хоча в державний бюджет хотіли закласти на цей рік 5%, а потім переглянули все ж таки в сторону збільшення. Я спрогнозував, що ми побачимо інфляцію на рівні 8-9% але, на жаль, зараз ми бачимо, що якраз здешевлення грошей виходить за рамки і це не лише в Україні. Інфляція цього року в США буде вище 5%, а для США не в кризовий час це дуже висока інфляція, тому що всі країни світу закладають інфляцію 1,5%, іноді максимально – 2%. А тут ми побачимо скоріш за все 5%, а це означає, що інфляція вийшла з-під контролю», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Атаманюка, що грубо кажучи, кожен рік долар дорожчає на одну гривню.

Популярні новини зараз

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Показати ще

Також раніше для Знай.ua Топал розповідав, чи буде дорожчати нерухомість.