Іноді дезінформація стає виправданням для деяких урядів у спробі заборонити деякі медіа та обмежити свободу слова. І нещодавно ми бачили дії української влади, які можна трактувати як заборону свободи слова під приводом дезінформації. Таку думку 30 Вересня висловив почесний голова дослідницького інституту Vocal Europe, колишній голова Європейського соціально-економічного комітету Анрі Малосс під час круглого столу "ЗМІ та конфлікт: Свобода преси в Україні", організованого EU Buzz у співпраці з Vocal Europe.

"Це питання є надзвичайно чутливим для України. Вона вибрала шлях демократії та європейської моделі. Водночас нещодавно ми бачили дії, які можна трактувати як заборону свободи слова під приводом дезінформації. Сьогодні ми бачимо тенденції ... в Україні, в Європі, всюди, Що дезінформація, яка дійсно існує, але іноді вона стає виправданням для деяких урядів у спробі заборонити деякі медіа і обмежити свободу слова", - заявив голова Vocal Europe.

Експерт підкреслив, що ситуація зі свободою слова в Україні становить надзвичайну небезпеку.

"Свобода ЗМІ повинна бути ключовою цінністю і не повинна обмежуватися за винятком рішення суду. Адже на прикладі України в конфліктній ситуації я бачу можливе обмеження з боку влади і це неправильно", - уточнив Анрі Малосс.

Він також підкреслив, що проблема свободи ЗМІ і самовираження з кожним днем стає все гострішою.

Популярні новини зараз

МСЕК хочуть розпустити: українцям з інвалідністю готують нові правила

Будуть призвані у двох випадках: нові правила мобілізації чоловіків старше 50 років

Можете навіть не пробувати: які послуги недоступні чоловікам без військового документа

211 гривень за куб: українцям готують новий тарифний "сюрприз"

Показати ще

"Ми звикли спостерігати за забороною медіа і відсутністю свободи слова в країнах, де головує авторитарний режим і існує диктатура. Тільки згадайте Китай. Але поки ми це також спостерігаємо в демократичних державах, напередодні це сталося в Німеччині, коли влада досвідчена заборонити деякі ЗМІ, так як вважає вони несуть дезінформацію, або вони як то кажуть не є політично коректними", - сказав експерт.

Нагадаємо, у понеділок, 27 жовтня, стартувала чергова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, де працювали журналісти "Першого Незалежного" та інформували її учасників про незаконні дії української влади щодо незалежних медіа, таких як "112 Україна", NEWSONE, ZIK, "Перший Незалежний", а також видань " Країна.ІА "і " Шарий.net". у рамках засідання Асамблеї журналісти передали сотням європейських політиків, зокрема, євродепутатам, делегатам ПАРЄ, працівникам МЗС, європейським політикам, міністрам і чиновникам різних країн листи, а також брошури, де детально розповіли про тиск на свободу слова в Україні.

Як відомо, 2 вересня Печерський районний суд прийняв рішення про продовження запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту Медведчуку на 2 місяці, до 31 Жовтня.

2 лютого президент Володимир Зеленський підписав указ про застосування санкцій проти телеканалів "112 Україна", NewsOne і ZIK. Згідно з указом, який набув чинності з моменту підписання, до телеканалів застосовані санкції протягом п'яти років. Це передбачає блокування мовлення всіх трьох телеканалів.

26 лютого журналісти незаконно закритих президентом Володимиром Зеленським телеканалів об'єдналися і створили новий телеканал – "Перший Незалежний". Засновниками нового медіа стала група журналістів, які раніше працювали на каналах "112 Україна", NewsOne і ZIK. Але буквально через годину після початку мовлення влада незаконно відключила телеканал від ефіру.

20 лютого президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони запровадити санкції проти 8 осіб - серед них голова політради партії "опозиційна платформа - за життя" Віктор Медведчук та його дружина Оксана Марченко.

13 травня в Печерському суді Києва обрали запобіжний захід голові політради партії ОПЗЖ Віктору Медведчуку. 21 травня Київський апеляційний суд залишив у силі цілодобовий домашній арешт для нардепа. 9 липня суд продовжив домашній арешт Віктору Медведчуку до 7 вересня. Відразу ж після початку засідання адвокати лідера ОПЗЖ заявили про відвід судді Сергію Вовку. Справа в тому, що Вовк вирішив розглядати питання продовження строків досудового розслідування без сторони захисту. Але в підсумку суд відхилив клопотання про відвід судді і прокурора. 30 Липня Київський апеляційний суд відмовив адвокатам голови політради "опозиційної платформи - за життя" Віктора Медведчука в задоволенні апеляції щодо продовження термінів домашнього арешту політика до 7 вересня.

В ОПЗЖ відреагувавши на це правове свавілля і заявили, що такі дії влади-відверта і цинічна політична розправа над опозиційним політиком, який своєю принциповою позицією розкриває непрофесіоналізм, продажність і антинародний характер влади.

Коментуючи ситуацію, Віктор Медведчук підкреслив: його адвокати повністю готові до процесу оскарження запобіжного заходу і у них є докази, які спростовують звинувачення прокуратури і доводять незаконність застосування до нього домашнього арешту.

Так, стороною захисту була подана апеляція на рішення Печерського районного суду Києва про продовження запобіжного заходу політику. Однак 30 липня Київський апеляційний суд відхилив її, незважаючи на розгром усіх доводів обвинувачення.

Провідні європейські політики, міжнародні та українські експерти та світові ЗМІ розкритикували указ Зеленського про припинення роботи телеканалів "112 Україна", NewsOne і ZIK.

За останні місяці світові ЗМІ, європейські політики та експерти опублікували понад 96,9 тис. матеріалів, присвячених цькуванню українською владою опозиції та незалежних телеканалів.