«2 жовтня 1926 року в Москві начальник розвідуправління штабу РККА Берзін і генерал фон дер Літ-Томз, який представляв рейхсвер, підписали абсолютно секретну угоду про організацію спільної танкової школи в Казані. З метою конспірації радянська сторона в угоді іменувалася КА, а німецька - ВІКО», - розповів Бізяєв.

За його словами, радянсько-німецька танкова школа в секретних документах іменувалася «Кама», а для радянського населення оголосили, що в цьому районі влітку 1928 року були організовані Технічні курси ТСОАВІАХІМа (Товариство сприяння обороні, авіаційному і хімічному будівництву, - ред).

Бізяєв зазначив, що «дах» був дуже зручним, оскільки в ті роки в школах ТСОАВІАХІМа дійсно молодь вчилася їздити на танках, автомобілях, мотоциклах, бігати по полю в протигазах і так далі. Тому, за словами політолога, у необізнаної людини, яка випадково побачила ці заняття, навряд чи виникли б якісь сумніви в тому, що цей об'єкт належить ТСОАВІАХІМу.

«Начальником школи став полковник рейхсверу Раббі. Згідно з повідомленням Берзіна Ворошилову, на початок січня 1929 року на курсах були: 1 досвідчений танк в розібраному вигляді, 6 легкових автомашин, 3 вантажні автомашини, 3 трактори різних систем, 2 мотоцикла. На початку весни очікувалося прибуття 5 легких танків, з них 3 - з бронею, 2 середніх танків, 2 легкових автомашин - «Хорьх» і «Сітроен», 2 вантажні автомашини, 3 трактори», - зазначив Бізяєв.

Як повідомляв Знай.ua, Бізяєв розповів про співпрацю СРСР і Німеччини в області отруйних речовин

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Показати ще

Також для Знай.ua, Бізяєв розповів про відносини СРСР і Німеччини у міжвоєнний період.