Про це вона розповіла у програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24».

Як розповідає Ставнійчук, ще у 1992-1993 роках Україна приступила до вивчення традиційних демократичних інструментів, які працюють у Західній Європі та Сполучених Штатах. До того ж, додає вона, ці інструменти пристосовували до реалій України.

Тим не менш, зауважує юрист, інститут лобізму законодавчо ніхто так і не врегулював. Зокрема, пояснює вона, законопроєкти є, але їх ігнорують і не ставлять на голосування. «І для держави, і для політичних сил було б корисним, якби все стало прозорим: хто лобіює, чому він це робить, і навіть – за скільки», - міркує Ставнійчук.

Аби не бути голослівною, вона наводить у приклад США. Зокрема, каже експерт, американські лобісти, які працюють з українським керівництвом та «Нафтогазом», декларують все в Міністерстві юстиції, деколи навіть інформація доходить і до України. «А влада Сполучених Штатів має можливість відстежувати той чи інший вплив», - підкреслює гостя програми і додає, що Україні варто взяти приклад із США.

Також Ставнійчук акцентує на важливості інструментів народовладдя. «Коли команда Зеленського йшла на вибори, вона обіцяла кодекс народовладдя і мені ця ідея дуже подобається. Потрібно регулювати не лише вибори та референдуми, а й інструменти прямої демократії», - підсумовує вона.

Популярні новини зараз

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Ставнійчук розповіла, що потрібно для боротьби з олігархатом.

Також Знай.ua писав про те, що Ставнійчук вказала на важливість механізмів прямого народовладдя для України.