Про це вона розповіла у новій програмі «Головне» на каналі «MY.UA» із блогером Катериною Павловою.

«Україна перетворюється на країну, яка переробляє чуже підготовлене сміття, а свої вторинні ресурси викидає на звалища. У Європі система роздільного збирання сміття вже працює десятиліттями. Австрія сортує сміття понад 60 років, стара Європа понад 80 років, тобто вони вже збирають багато вторинних ресурсів у своїх відходах. І у них утворюються деякі надлишки, які вони готові віддати нам, бо ми маємо дуже багато заводів з переробки», - розповіла вона.

Аратовська сказала, що наші підприємства із задоволенням забирають ці вторинні ресурси іноді навіть безкоштовно, а іноді за гроші. Тому що в Європі якісний вторинний ресурс, вважає вона, з якого вони зроблять нові товари та запрацюють. Але при цьому не розвивається ринок заготівлі вторинної сировини в самій Україні, повідомила вона, ми свої вторинні цінні ресурси викидаємо на звалища.

«Дуже важливо, щоби вторинні ресурси для переробки були абсолютно чистими. Тому що, щоб підготувати вторинні ресурси до переробки, їх потрібно добре відмити. І компанії будуть витрачати багато ресурсів води, електроенергії, миючі засоби, і, щоб все це не робити, заготівельник зацікавлений купити якісну та чисту вторсировину. Європейські переробні заводи взагалі вже не можуть працювати на брудній вторинній сировині. Їм багато разів пропонували вторинну сировину з України, але компанії відмовлялися брати, тому що їхні заводи просто зупиняться, їхнє обладнання не призначене для брудної вторинної сировини зі звалища», - резюмувала вона.

Як повідомляє портал Знай.ua Українцям запропонували платити за переробку сміття на заводі, чи всі готові на такий крок.

Популярні новини зараз

Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги

Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Також Знай.ua писав, що Костянтин Яловий: "Київ-це давно переповнений контейнер зі сміттям".