Про це вона розповіла у програмі «Головне» на каналі «MY.UA» із блогером Катериною Павловою.

Як зазначає гостя програми, сьогодні сміттєзвалища перетворилися на джерела доходу для бізнесу та органів місцевого самоврядування. «На сміттєзвалища возити сміття вигідно – це коштує недорого», - підкреслює вона.

До того ж, додає Аратовська, заробляти вдається і на логістиці, і на різниці в тарифах, і на вивезенні сміття в кубах. «Оплачують звалища за поховання в тоннах, при цьому вони мають прескомпактори, які можуть під час поїздки до полігону настільки спресувати сміття, що вага ніяк не відповідає обсягу. Тому це дуже вигідний бізнес і треба більше про це говорити», - розповідає експерт.

А відтак, стверджує вона, державі потрібно робити все, аби змінити цю ситуацію: як зробити сміттєзвалища невигідними. Зокрема, гостя програми пропонує Україні взяти приклад з Європи, яка знайшла спосіб розв’язання цієї проблеми ще 80 років тому. За її словами, європейські країни вирішили зайнятися іншими технологіями поводження з відходами і зробити їх більш вигідними, аніж сміттєзвалища.

Зокрема, додає Аратовська, йдеться про сміттєпереробку, безпечне сміттєспалювання та роздільний збір. Водночас експерт вказує на те, що люди без компанії та компанії без людей не здатні впоратися з роздільним збором один без одного. Окрім цього, додає гостя програми, люди повинні займатися сортуванням сміття і усвідомлювати своє значення у цій справі.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

Також вона додає, що потрібно використовувати правильні інструменти стимуляції, коли виробники отримують умови, що роблять невигідним вироблення надлишку пластику через додаткові витрати. «Або якщо вони виробляють упаковку, яка не переробляється, вони зобов'язані заплатити податок або підвищений акциз, щоб унеможливити використання такого продукту» - розповідає Аратовська.

Як повідомляв Знай.ua, Аратовська заявила, що Європа готова віддати Україні надлишки сміття.

Також Знай.ua писав про те, що екологи закликали президента провести рік екологічної трансформації.