ЄК запропонувала ввести обмеження на експорт металобрухту, виходячи з екологічних міркувань, щоб нівелювати несприятливий вплив на навколишнє середовище і здоров'я населення, пише UaProm.

За інформацією BIR, заборона на експорт металобрухту може бути введена вже 17 листопада, коли буде опублікована фінальна версія регуляцій поводження з відходами.

У червні 2021 року група з близько 70 членів Європарламенту звернулася з листом до Європейської комісії із закликом про заборону експорту металобрухту. При цьому, пропонувалося поширити даний мораторій лише на ті країни, які не відповідають екологічним стандартам ЄС. Більшість з цих країн не входять в Організацію економічного співробітництва та розвитку (OECD).

Ініціатором цього послання виступили європарламентарі з Італії. Італійські металургійні компанії, що залежать від імпорту брухту, найбільше стурбовані його можливим дефіцитом в ЄС. Використання металобрухту дозволяє зменшити споживання первородної сировини і за рахунок цього скоротити викиди вуглекислого газу металургійною промисловістю.

Нагадаємо, 30 вересня Міністерство економіки опублікувало проект постанови Кабінету Міністрів Про тимчасову – до кінця 2022 року - заборону експорту металобрухту з країни у відповідь на відповідні заклики звернення «Укрметалургпрому», «Укртрубопрому» і Федерації роботодавців України до вищого керівництва країни ввести заборону на експорт брухту чорних металів до кінця 2023 року для збереження стабільної роботи вітчизняних метпідприємств.

Популярні новини зараз

Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку

Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Показати ще

Згідно зі статистикою Державної митної служби, українські підприємства в січні-вересні поточного року збільшили експорт брухту чорних металів в 18,1 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року – до 455,4 тис.тонн, у грошовому вираженні експорт металобрухту зріс в 27,2 рази - до 175,6 млн. доларів. Вивезення брухту здійснювався, в основному, до Туреччини (87,25%).

Європейська Бізнес-Асоціація також підтримала ініціативу Мінекономіки про тимчасову заборону експорту брухту до кінця 2022 року, в тому числі для зниження забруднення навколишнього середовища. Компанії-члени Асоціації вважають, що прийняття проекту постанови матиме позитивний ефект на металургійну галузь і в цілому на економіку України, зокрема на шляху до декарбонізації.