Металобрухт є стратегічною сировиною і Україні потрібно негайно заборонити його вивезення, щоб не зупиняти промислові підприємства. Про це заявив народний депутат України, член фракції «Слуга народу» Роман Соха, пише Гордон.

"Експорт брухту потрібно обмежувати і зупиняти, якщо ситуація на сьогоднішній день складається так, що ми повинні зупиняти промислові підприємства», - сказав Соха.

Він нагадав, що брухт вивозиться з країни у величезних кількостях - минулого року в першому півріччі Україна експортувала 17 тис.тонн брухту, а в першому півріччі 2021 року - вже 213 тис. тонн брухту. Якщо не зупинити експорт, металургійна галузь залишиться без сировини, і великі підприємства змушені будуть зупинятися, через що десятки тисяч українців опиняться без роботи.

"На моєму окрузі розташовані два металургійних підприємства – це «Дніпроспецсталь» і «Запоріжсталь». Загальна чисельність працюючих там людей-близько 20 тис. осіб. Так от якщо завтра ці підприємства зупиняться і 20 тис. осіб опиняться на вулиці, і ми заходимо в зиму, ми заходимо в необхідність оплачувати платіжки, тарифи і т.д., то це просто катастрофа», - пояснив Соха.

Крім того, депутат підкреслив: металобрухт – стратегічна сировина, оскільки забезпечує менш витратне і більш екологічне виробництво металу. Тому уряд повинен негайно зупинити його експорт, щоб не тільки не допустити зупинки меткомбінатів зараз, а й зберегти металургійну галузь в майбутньому.

Популярні новини зараз

Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

"Це сировина, яка забезпечує менш витратне виробництво. Ми йдемо від двох процесів-це агломерація шихти, це доменні печі, первинна переплавка руди на чавун, працюючи з металобрухтом. Потреба в підприємстві-це від 30 до 90% в брухті. Тому я вважаю, що це стратегічна сировина, і ми повинні якомога швидше прийняти це рішення (заборонити експорт брухту – ред.)», - підсумував Соха.

Раніше народний депутат Муса Магомедов заявив, що, якщо не ввести заборону на експорт металобрухту, Україну очікує масштабна криза в металургії, що негативно позначиться на бюджеті, який недоотримає $1,5 мільярдів.

У свою чергу депутат, член Комітету ВР з питань економічного розвитку Людмила Буймістер заявила, що влада повинна ввести мораторій на експорт брухту, щоб зберегти ключову галузь економіки країни і уникнути економічної кризи. На її думку, заборона експорту металобрухту в нинішніх умовах-це питання національної безпеки України.