Про це він розповів у програмі Андреаса Умланда «Політична україністика».

«Найперший етап – це розшифрування віршів, правильне їх прочитання плюс коментар. Далі ми дивимося варіанти тексту. Стус має листи до різних адресатів, щось змінюється. Далі ми дивимось на групи. У випадку з палімпсестами – це фактично змінити людину, яка наповнює внутрішній простір в умовах обмеженості зовнішнього. Тобто, якщо мене обмежили, я внутрішньо можу розвиватися. Чим він його наповнює? Ми бачили досить специфічні речі: деякі зрощення віршів. Вони незмінні, вони повторюються, дещо змінюється. Для нього це важливо, він осмислює якусь тему», – розповідає він.

Цей складний процес роботи з текстами поета вилився у книгу «Василь Стус: життя як творчість» (1992), за яку Дмитро Стус отримав Державну премію імені Тараса Шевченка.

«Потім ми пробували це пояснювати і давали коментар. Деякі пошуки у віршах, наприклад, коли Стус їде на похорон до батька, в основних варіантах тексту він прибрав особисті болючі спогади, образи, конкретику. Він це ховав, вважаючи, що в поезії не повинно бути цьому місця. Поезія – це максимальна концентрація сенсу, а твої особисті переживання – це твоя проблема, ти маєш самостійно вирішувати. Це до певної міри вища математика в країні, де відсутній середній прошарок», - міркує літературознавець.

Дуже цікаво зіставляти якісь реакції Василя Стуса на світ, продовжує він.

Популярні новини зараз

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

Показати ще

«У листах ти не бачиш жодних відгуків творчості. Але якщо проводиш паралелі, ти розумієш, який контекст існує. Якщо стисло, то текстологія саме про це», - інформує Стус.

Як повідомляв Знай.ua, колекціонер і галерист Максим Волошин переконаний, що українське мистецтво має всі шанси вийти на світовий ринок і стати трендом.

Також Знай.ua повідомлв, що Владислав Рогаткін розповів про обставини міжнародного конфлікту з викраденням дитини.