Про це заявив керівник аналітичного центру розвитку ринкової економіки СМD Ukraine Ігор Гужва, коментуючи ініціативу Мінекономіки підвищити експортне мито на лом з 58 до 200 євро.

"Безумовно, краще ввести повну заборону на експорт. А коли ми заборонимо експорт металобрухту, наші металургійні підприємства отримають надію, впевненість у фінансову модель свого підприємства. Тому що виходить так, що підприємства підписують з кимось довгостроковий контракт на поставку готової продукції, і потім його не можуть виконати. Чому? Тому що сировина їде», - пояснив Гужва.

Він нагадав, зараз стратегічно важлива для металургії сировина вивозиться з країни у величезних обсягах, а встановлене мито на його експорт вже не виконує свою функцію. Тому єдиний шлях зупинити вивезення брухту - або заборонити експорт, або значно підвищити експортне мито. Але підвищувати мито потрібно негайно, так як Україна і так втратила багато часу.

"Пікове навантаження з експорту металобрухту традиційно - це жовтень-листопад-грудень. І якби зараз ввели мито, то ми б не зупинили повністю експорт. Але спрацював би хороший фіскальний стимул. Тобто, навіть якби металобрухт експортувався, виграв би хоча б бюджет-адже надходження від мита зросли б у 4 рази", - пояснив експерт.

Якщо ж загороджувальні заходи не будуть введені, вітчизняні меткомбінати доведеться зупиняти. Але ж переробка брухту в Україні дасть набагато більше для економіки і бюджету, ніж його вивезення.

Популярні новини зараз

Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

"Зараз на експортному миті ми отримуємо від експорту металобрухту 1900 гривень. А при переробці сталі отримуємо 10,5 тисячі гривень - тільки у вигляді податків від металургійних підприємств. Тому наша стратегія і наша тактика – переробляти металобрухт тут», - підкреслив Гужва.

На його думку, Україна повинна наслідувати приклад ЄС, який найближчим часом збирається ввести заборону на експорт брухту, щоб забезпечити сировиною свою промисловість, орієнтовану на зниження викидів.

"Україна взяла на себе зобов'язання дуже амбітні щодо декарбонізації. Ми повинні певним чином до 2030 року скоротити свої викиди, а з 2050 або 2060 року повинні бути взагалі карбоновонейтральною економікою. Це нормально, весь світ до цього йде, і ми туди йдемо», - підсумував Гужва.

Раніше головний аналітик CMK Center Андрій Тарасенко заявив, що Україні слід ввести заборону на експорт металобрухту, щоб підтримати вітчизняних металургів і забезпечити реалізацію стратегічного плану по зниженню викидів.