Правник, волонтер та громадський діяч Геннадій Друзенко розповів про проблеми з отриманням статусу УБД добровольцям Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. М. Пирогова, незважаючи на зміни в законодавстві та рішення судів які дають їм право отримати цей статус.

«Уже третій рік триває конфлікт між ветеранами ПДМШ – медиками-добровольцями, яких загалом трохи більше 500, які за покликом серця пішли на війну у 2014-2020 роках і яким Міністерство у справах ветеранів, точніше міжвідомча комісія, яка створена при цьому Міністерстві, раз у раз відмовляє у наданні статусу УБД», - каже Друзенко.

Він зазначив, що, можливо, до 2020 року це було більш-менш зрозуміло і виправдано, оскільки тоді можливість отримати УБД була тільки у людей в погонах – тих, хто служив або працював в силових відомствах. Відповідно, каже Друзенко, оскільки волонтери ПДМШ були добровольцями, такої можливості не було, і медики-добровольці отримували свої статуси учасника війни, що було злою іронією, оскільки офіційно війни з Росією не проголошено.

«Але у 2020 році все змінилось, нова влада таки дотиснула зміни до закону про статус ветеранів війни та гарантій їх соціального захисту. І у добровольців, не тільки в медиків, а у всіх добровольців з’явилась можливість отримувати статус УБД, навіть якщо вони ніколи не служили в Збройних силах, СБУ, Нацгвардії, підрозділах МВС, Національної поліції і таке інше», - розповів Друзенко.

За його словами, 2020 року кілька десятків добровольців ПДМШ подали документи, але у червні 2020 року всім було відмовлено через відсутність правових підстав. Правник розповів, що деякі з ветеранів пішли в суди, і якраз через рік, навесні-влітку 2021 року була винесено ціла низка рішень, у яких суди встановили, що ПДМШ ім. Миколи Пирогова є добровольчим формуванням, яке самоутворилося для захисту Вітчизні.

Популярні новини зараз

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

«Проте 30 вересня 2021 року та ж комісія відмовляє на тих самих підставах, роблячи вигляд, що жодних судових рішень не було, видаючи посвідчення УБД тільки тих двом особам, які безпосередньо виграли суди», - зазначив Друзенко.

Як повідомляв Знай.uа, Томенко порадив встановити жорсткий контроль над витратами армії.

Також Знай.uа писав, що Друзенко оцінив рівень забезпечення українських військових на фронті державою.

https://youtu.be/0I3ATJCGMno