День поминання померлих у суботу напередодні дня пам'яті великомученика Димитрія Солунського було встановлено після Куликівської битви, що відбулася у свято Різдва Пресвятої Богородиці у 1380 році, повідомляє Центр інформації УПЦ.

Спочатку, за вказівкою святого князя Димитрія Донського, у цей день поминали всіх воїнів, що полягли на Куликовому полі. Це ще один зміст назви суботи «Димитрієвської».

Згодом Димитрієвська субота стала днем, коли поминають усіх покійних християн. Димитрієвська субота - остання батьківська субота у цьому році.

Для того, щоб пом’янути своїх покійних родичів, бажано прийти до храму на богослужіння увечері в п'ятницю, напередодні батьківської суботи. Найважливіша частина поминання відбувається вранці у саму поминальну суботу за Божественною літургією, після якої служать спільну панахиду.

Батьківські суботи (їх у церковному календарі кілька) - це дні особливого поминання померлих. Крім того, за традицією, віруючі відвідують могили на цвинтарях.

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Показати ще

Назва «батьківська» швидше за все походить від традиції називати покійних «батьками», тобто такими, що відійшли до батьків. Ще одна версія - «батьківськими» суботи стали називатися, тому що християни молитовно поминали насамперед своїх покійних батьків.