Про це пише портал Ньюзван. Публікуємо матеріал без коментарів та ремарок. Редакція не несе відповідальності та не перевіряє дані, надані та опубліковані сторонніми інформаційними ресурсами.

Про це свідчать дані соцопитування, представленого в інформаційному агентстві "Українські новини" соціологічним центром демократичних перетворень (СЦДП) і проведеного в період з 29 жовтня по 3 листопада 2021 року на замовлення американської компанії Trade Union LLC (California, USA).

Відповідаючи на питання, який з недавніх резонансних скандалів за участю вищого керівництва країни призведе до найбільшого падіння рейтингу української влади і найсильніше відіб'ється на її репутації в світі, більшість опитаних вказала на документи Pandora Papers, що розкривають причетність президента України Володимира Зеленського і його найближчого оточення до створення офшорних компаній (52,5%).

Також 67,9% опитаних заявили про те, що добре або частково знають про розслідуванні на основі документів Pandora Papers, в яких йдеться про те, що президент України Володимир Зеленський та особи з його найближчого оточення (глава СБУ Іван Баканов, перший помічник президента Сергій Шефір та ін) мають відношення до створення низки офшорних компаній, завдяки яким не платили податки в державний бюджет України, купували дорогу нерухомість у Лондоні і могли бути причетні до виведення мінімум 41 мільйона доларів з "Приватбанку".

Популярні новини зараз

Без згоди не заберуть: хто має імунітет від мобілізації

Трамп дякує З*лупі: мережа Х стоїть на вухах

Перерахунок пенсій: хто отримав підвищення, а хто залишився без змін

Українцям роздають безкоштовне житло в одній з європейських країн: як оселитися

Показати ще

На питання про те наскільки допустимою є причетність вищих посадових осіб до створення офшорних компаній переважна більшість респондентів відповіла, що причетність керівництва країни до офшорів є неприпустимою (84,6%). Протилежної точки зору дотримуються 14,2%.

63,1% опитаних заявили про те, що вони вірять розслідуванню на основі документів Pandora Papers, включаючи інформацію про те, що найближче оточення президента України використовували офшори для придбання нерухомості в Лондоні (дві квартири Сергія Шефіра за 2,28 мільйона і 3,5 мільйона доларів, квартира Андрія Яковлєва за 2,3 мільйона доларів).

Майже половина опитаних (47,2%) вважає, що Володимир Зеленський обдурив своїх виборців, коли протягом передвиборчої кампанії і згодом на посаді президента України обходив стороною питання наявності у нього офшорних компаній, через які "Квартал 95" вів свій бізнес. Протилежної точки зору дотримується 26,1%, вагалися з відповіддю – 26,7%.

52,4% респондентів позитивно оцінили досвід Чорногорії, в якій на підставі матеріалів Pandora Papers було відкрито кримінальну справу проти президента країни Міло Джукановича, і вважають що для перевірки фактів, викладених у цьому розслідуванні, Україна повинна вчинити схожим чином.

Опитування проведене соціологічним центром демократичних перетворень в період з 29 жовтня по 3 листопада 2021 року на замовлення американської компанії Trade Union LLC (California, USA). Опитано 3 010 респондентів методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Аудиторія-населення віком від 18 років у всіх областях України, крім тимчасово неконтрольованих територій Донецької та Луганської областей, і Криму. Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2,8%.