Тільки їх фінансування допоможе подолати енергетичну кризу. Про це в ефірі телеканалу Live заявив народний депутат Опозиційної платформи – За життя Володимир Мороз.

«На моєму окрузі знаходиться 8 шахт і 3 центральні збагачувальні фабрики (ЦЗФ). Сьогодні там критична нестача вугілля. Причина наступна: українські шахти не модернізуються, адже уряд не вкладає в них гроші. Можливо, якісь з 33-х і потрібно закрити, проте вугільні шахти треба залишати. Про декарбонізації сьогодні не може бути й мови. Місцевості, де знаходяться масштабні підприємства, називають моногородами. У них живуть шахтарі зі своїми сім'ями. Саме завдяки їм наповнюються місцеві бюджети. Можна зібрати їх - і перевезти туди, де прибуткові шахти, де ми зарядимо лави, а в підсумку отримаємо достатню кількість вугілля», – зазначив він.

За словами парламентарія, людям нічим опалювати своє житло. Через це на Донбасі розвивається браконьєрство, яке призводить до масштабної вирубки лісів.

«У людей немає грошей на сучасні опалювальні котли. Багато опалюють свої будинки грубками. У лісах випилюється все, поліція не справляється в боротьбі з браконьєрством. Я виріс на Донбасі, знаю кожен ліс, кожну посадку, але зараз там нічого немає – суцільне браконьєрство!» - розповів Мороз.

Він також нагадав про обіцянки президента не виплачувати зарплати міністрам і співробітникам Кабміну, якщо їх не отримають шахтарі. Однак своїх слів глава держави так і не дотримав.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Показати ще

«У мене на окрузі знаходиться Курахівська ТЕС, на якій вугілля немає. А запасів вистачить на 10 днів! А що робити далі? Потрібно брати приклад з європейців, які змінили підхід до вугілля: прибрати сірку, прибрати летюче і т.д. подивіться, як японці вугілля перетворили в газ. Тому що після Фукусіми вони розуміють, що вугілля-це золото! Однак на це все потрібні кошти, а наш уряд навіть не в силах виплатити зарплати шахтарям. Нагадаю, що влітку ми зустрічалися з президентом, і він говорив, що якщо шахтарі не отримуватимуть заробітну плату, то її не отримуватиме і весь Кабмін. Що ми маємо сьогодні? Міністри заробляють мільйони, а шахтарям гроші не виплачують місяцями!» - резюмував Володимир Мороз.