Про це він розповів у програмі Олексія Толкачова «Толкова розмова».

«Є абсолютно нелегальні моменти, коли хтось перейшов через паркан і відпиляв шматок радіоактивного БРДМ, пішов, здав. Це менша частина того, що відбувалося у зоні. Більшість – це офіційна діяльність «металістів». Все, що є у Чорнобильській зоні, так чи інакше має якийсь ступінь забруднення радіацією. Великий, маленький, середній, коли взагалі вона відсутній, бо минуло 35 років, і всі ті шари металу, які містили радіацію, перетворилися на іржу та відвалилися», - каже він.

Рівень радіації цього металу не перевищує санітарних норм України. Але все, що там знаходиться, радіоактивне, зазначає Ємельяненко.

«У Статуті Держреєстру управління зоною відчуження прописано ліквідацію наслідків Чорнобильської аварії. Якщо є певний радіоактивний елемент, його потрібно утилізувати. Прописувалося абсолютно офіційно, що є певна кількість техніки, конструкцій, вони забруднені. Приходили металісти, розрізали цей метал, піскострумили його. Верхні шари радіоактивного бруду із залишками металу захоронювали у могильниках», - описує він.

Потім заміряють рівень радіоактивності цього вже очищеного металу. Якщо він все ще перевищує санітарні норми – його змішують із металом чистим, і виходить, що загалом це можна вивезти за межі зони.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Показати ще

Знай.ua повідомляв, що Сергій Гайдай вважає Україну «державою імітації та обману».

Також Знай.ua повідомляв, що Дмитро Раїмов розповів, чого не враховують політтехнологи, які продукують скандали.