Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви з посиланням на Ютуб-канал «Православная Церковь», настоятель Свято-Воскресенського храму пам'яті загиблих та ветеранів Афганістану протоієрей Сергій Ющик зазначив, що усвідомлені гріхи прощаються у таїнстві Покаяння.

«У суспільстві існує думка, що таїнство Соборування спрямоване на те, щоб пробачити забуті гріхи. Але тоді виходить, що духовне життя полягає у тому, щоб зробивши гріх, постаратися його забути? А коли забудеш, потрібно просто збігати на Соборування, постояти серед усіх людей, простягнути руки для помазання і вже вийти із храму задоволеним? Мовляв – мені гріхи пробачили! Прощаються гріхи у таїнстві Покаяння, коли людина сама усвідомлює свій гріх і просить Бога прощення за нього», - пояснив священник.

Отець Сергій підкреслив, що у таїнстві Покаяння прощаються усі гріхи, крім навмисно прихованих: якщо людина лукавить, не має бажання виправитися, такий гріх не прощається.

Священник розповів, що відбувається із гріхами під час таїнства Соборування.

«Під час таїнства Єлеосвячення ми просимо у Бога зцілення тіла за допомогою зцілення душі. Що є хворобою душі? Звичайно, гріх. Але не якийсь забутий чи прихований, а гріх як джерело нашої хвороби, як джерело хвороб людської природи. Апостол Павел говорить, що «однією людиною гріх у світ увійшов, і через гріх увійшла смерть» (Рим. 5:12). Будь-яка хвороба є провісником смерті, а якщо смерть – це наслідок гріха, тому і хвороба дуже часто є наслідком не просто нашого особистого гріха, а падіння людства взагалі», - нагадав протоієрей Сергій Ющик.

Популярні новини зараз

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

Він звернув увагу на те, що у таїнстві Соборування не потрібно шукати лазівку, як пробачити забутий гріх, а просити Бога забрати провину гріховності, через яку людина страждає від різних хвороб.

«Ми просимо Бога подати здоров'я за допомогою зцілення нашої душі», - підсумував священник.