Про це вона розповіла у програмі «Конституційна кухня» Геннадія Друзенка.

Як пояснює гостя програми, йдеться не про модель для, наприклад, Швейцарії, а тому потрібно враховувати українські реалії. Зокрема, він говорить про збройну агресію, про низьку конституційну культуру, про проблеми з економікою, про брак справжніх партій, а також про пандемію коронавірусу. «Ці моменти вже в нас на часі. І далі дивитися. Треба почати з проблем. Коли ми чітко і правильно ідентифікуємо проблеми, ми можемо знайти відповідь», - підкреслює експерт.

Загалом же, каже Кириченко, сучасна конституційна модель України має багато вад, усе це призводить до дисбалансу в державі. До того ж, додає вона, рівень політичної культури в Україні доволі низький. За словами гості програми, ці моменти потребують усвідомлення, а конституційна система – реформування: варто визначити головні проблеми і тоді сформувати нову конституційну модель.

А відтак, пояснює Кириченко, питання про парламентську чи президентську форму правління не є коректним. Принагідно експерт згадує, що свого часу президент Кучма піднімав питання про ставлення українців до двопалатного парламенту. Тим не менш вона ставить питання про те, куди його можна поставити. «Тому моя відповідь, якщо фахова – то це парламентсько-президентська модель», - підкреслює гостя програми.

На її думку, сучасна модель України має багато проблем, а відтак їх потрібно виправляти. «Те, що недієве у наших політичних умовах – виправити. Десь прописати складніше, десь навпаки – спростити. І дійсно зробити більш зрозумілу відповідальність», - пропонує Кириченко.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Кириченко пояснила, чому українці не реагують на неконституційні дії влади.

Також Знай.ua писав про те, що Кириченко розповіла про позитивні зрушення в парламенті.