Медичний експерт Анатолій Якименко розглянув, яким чином зміниться стан справ в українській системі охорони здоров'я у 2022 році та якими факторами це обумовлено.

Він прокоментував ситуацію у своєму відеоблозі на сервісі YouTube.

«Зведений бюджет охорони здоров'я цього року виріс на рекордну суму – 45 мільярдів гривень. Наразі він становить близько 200 мільярдів гривень. Медики чомусь очікують від цього фінансового добробуту та світлих перспектив, а пацієнти – зменшення неформальних платежів. Проте на цьому тлі непоміченою пройшла ініціатива Ляшка та Радуцького щодо запровадження фармацевтичного страхування, а фактично – фінансового забезпечення медикаментозного лікування. Це, власне, частина тієї самої страхової медицини, про яку стільки говорять. Громадянам пропонують взяти добровільну участь у фармацевтичному страхуванні – платити на місяць 120 гривень, щоби при настанні страхового випадку отримати 20 тисяч гривень», - розповідає Анатолій Якименко.

На його думку, це очевидна схема.

«Збирати гроші собі на ліки людина може й сама. А тут вона не може забезпечити собі резервування коштів на придбання ліків, необхідних у конкретному випадку. Натомість величезні гроші витрачаються на непотрібні медикаменти та так звані «фуфломіцини», - стверджує Анатолій Якименко.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше він розкритикував технократичний підхід до фінансування системи охорони здоров'я.

Також Знай.ua повідомляв, що, на думку Якименка, у системі охорони здоров'я головною структурою є не МОЗ, а Мінфін.