Філософ Сергій Дацюк поміркував над тим, з яких причин зовнішня українська політика за весь час незалежності держави будувалася неправильно.

Про це він розповів у програмі «Романенко. Бесіди».

Гість програми звертає увагу на те, що з моменту проголошення незалежності Україні змінила свою зовнішньополітичну позицію два рази. «І обидва рази ці рішення були рефлексивними, вони приймалися не як результаті мозкового штурму чи загальнонаціонального круглого столу», - підкреслює він. Зокрема, зазначає Сергій Дацюк, спершу Україні позиціонувала себе як позаблокову та нейтральну державу, але у 2014 році було взято курс на вступ у НАТО та ЄС.

Філософ зауважує, що цій темі не присвячено ані книг, ані досліджень, ані статей. «Чим керувалися люди, які прописали у Конституції курс у НАТО та ЄС? Відповіді немає, як немає і розмови про розуміння», - міркує він.

Як пояснює гість програми, одиниця розуміння – це рефлексивна модель або є їхній набір. У приклад Сергій Дацюк наводить модель мирного життя, де описується характер відносин України з РФ та ЄС, вказується, з ким вони дружні. Він переконаний, що ця модель і повинна стати базою зовнішньої політики України.

Популярні новини зараз

Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн

Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне"

В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись

Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу

Показати ще

До того ж, додає філософ, країна повинна мати модель дії на той випадок, якщо виникне військова загроза. «Йдеться про загрозу із застосуванням звичайної зброї, а ядерна загроза – це вже третя модель», - каже він і додає, що ядерна війна принципово відрізняється від звичайної.

Як повідомляв Знай.ua, Бортник розповів про можливі зовнішньополітичні курси України.

Також Знай.ua писав про те, що Кучухідзе заявив, що Росія навряд чи зміниться.