Американський аналітичний центр Atlantic Council вважає, що Україна може збільшити видобуток газу на 50% і стати експортером ресурсу, якщо держава дозволить приватним інвесторам вільно займатися видобутком газу без регулювання цін.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву фахівця з економіки Східної Європи і старшого наукового співробітника Atlantic Council Андерса Аслунда.

"Довгі десятиліття говорилося, що Україна повинна збільшити видобуток газу на 50%, або на 10 млрд куб.м приблизно за 5 років, і це легко можна зробити, дозволивши приватним виробникам газу вільно займатися видобутком без регулювання цін", - сказав він.

Аслунд підкреслив, що для збільшення видобутку газу уряд України повинен дозволити приватним компаніям отримувати нові ліцензії на видобуток газу.

Також він зазначає, що в 2021 році державні компанії знизили видобуток газу, в той час як приватні компанії продовжували її збільшувати.

Популярні новини зараз

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

"Україна може відносно легко стати експортером газу через кілька років, якщо ринок дозволить розвивати місцевий видобуток газу, якщо приватні інвестори будуть заохочуватися, тому що Україна, як і сьогодні, є великим газовим ресурсом в Європі", - підсумував Аслунд.

Нагадавши, 30 грудня Кабмін прийняв постанову, яким зобов'язав приватні компанії в Україні продавати до 20% свого газу за пільговою ціною агрохолдингам і компаніям-виробникам хлібопродуктів, молочної продукції та іншого.

Пізніше Мінагрополітики оприлюднило перелік компаній, які мають право на пільговий газ. У список з 6000 компаній увійшли найбільші агрохолдинги країни.

Асоціація газовидобувних компаній заявила, що рішення уряд Про часткову експропріацію газу призведе до падіння видобутку на 1 млрд м3, а європейські трейдери відреагували на ініціативу реекспортом газу назад в Європу.