Політолог-міжнародник Максим Ялі поділився своїм поглядом, що насправді сталося в Казахстані і чому це сталося саме зараз.

Про це він розповів у новому випуску програми «ПО ДІЛУ» з журналісткою Любов'ю Завальнюк.

«Самі масові протести були викликані соціально-економічними проблемами, що накопичилися, які накопичилися останні тридцять років. Демографією, у тому числі корупцією, невлаштованістю мільйонів молодих людей, які не мають соціально-економічних експертиз. Тому підвищення ціни на скраплений газ у Казахстані було лише сірником, який спалахнув. А потім уже включилися так звані клани у боротьбу за владу. Токаєв почав звільняти вертикаль влади від ставлеників Назарбаєва, після чого його племінники, які мають зв'язки та мережу так званих «тітушок», влаштували заколот і спробу держперевороту», - розповів Максим Ялі.

Політолог сказав, що в цілому вся ситуація в Казахстані – це були розборки кланів, які скористалися тими проблемами, що накопичилися в суспільстві. При цьому Казахстан є дуже цікавою країною не лише у геополітичному плані, вважає він, а й у геоекономічному насамперед. Тому що в Казахстані зосереджено 42% світових запасів урану, наголосив він, а це є ключовим ресурсом для атомної енергетики, тому вони можуть диктувати світові ціни на цей ресурс. І цей факт міг бути однією з причин, упевнений він, у ситуації, що склалася.

«Що стосується зовнішнього впливу, то спочатку протести в Казахстані виникли стихійно на тлі незадоволення нафтовиків, а це Захід Казахстану, де вони й виникли, а потім перекинулися на всю країну. Якщо ж говорити про міжнародний тероризм, а це офіційна версія президента Токаєва, що й дало змогу звернутися за допомогою до ОДКБ, то ця версія злегка натягнута і доказу їй зараз немає. Відповідно те, що там спробували половити рибку в каламутній воді та зовнішні гравці – це так, але швидше за все це можна говорити про Кремль. Але він не провокував ситуацію і не намагався скинути Назарбаєва», - резюмував Максим Ялі.

Популярні новини зараз

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Бортник порівняв нинішній стан справ у Казахстані і в Україні.

Також Знай.ua писав про те, що Бортник припустив, якими будуть німецько-російські відносини після обрання нового канцлера Олафа Шольца.