Директор Центру публічної дипломатії Олексій Полегкий висловив свою думку щодо подібності та відмінності між материковими китайцями та жителями Гонконгу.

Його слова прозвучали у програмі Віталія Кулика «Археологія майбутнього».

«На вигляд китайці та гонконжці не надто різняться, але для них самих різниця дуже велика. Приплив китайців з материка настільки значний, що останнім десятиліттям влада Гонконгу докладає серйозних зусиль, щоб обмежити цю міграцію. І мотиви тут не так політичні, як економічні. Все-таки Гонконг не можна порівнювати з материковим Китаєм, там рівень життя набагато вищий, і багато китайців прагнуть потрапити туди та отримати статус резидента. Але в різні періоди історії Китаю статус та функції Гонконгу були різними. Колись це були практично єдині ворота Китаю у західний світ. А у 80-ті та 90-ті роки Гонконг був джерелом грошей для Китаю», - розповідає Олексій Полегкий.

Але зараз, за його словами, Гонконг не є фінансовим локомотивом країни.

«Однак значна частина китайського експорту і досі йде через Гонконг. Але в нього та у Китаю різні біржі, різні фінансові потоки. Я вважаю, що прискорена інтеграція Гонконгу пов'язана з тим, що певні групи впливу в Пекіні вирішили: вони зможуть керувати регіоном набагато ефективніше», - каже Олексій Полегкий.

Популярні новини зараз

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше політолог Максим Ялі відзначив суттєве зростання китайської економіки.

Також Знай.ua повідомляв, що філософ Сергій Дацюк вказав на сферу, в якій Китай є світовим лідером.