Про це заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова у Facebook Володимир Омельченко.

"Минулого тижня в Україні пройшов черговий пік морозів. Місцями стовпчик термометра опускався нижче 16-17 С. Попри це українській енергосистемі вдалося впоратися із підвищеним навантаженням без відключень та збоїв. Це відбулося за рахунок декількох факторів. По-перше, у нас стабільно працювала атомна енергетика. По-друге, серйозну підтримку, без якої ми б не обійшлися у пікові періоди споживання, надали балансуючі потужності - теплова генерація", - пише Омельченко.

Експерт відзначив, що на тлі збільшення споживання електрики, суттєво збільшилися обсяги її виробництва. Так, споживання електрики із 7 по 13 січня зросло з 422 до 523 млн кВт∙год.

На думку експерта це сталося завдяки тому, що у роботі перебувало 14 з 15 енергоблоків АЕС, а загальна частка атомних блоків у покритті навантаження на українську енергосистему коливалася на рівні 54-57%.

"У той же час, виробництво теплової генерації збільшилося у порівнянні із попереднім теплим тижнем майже на 30%, а частка ТЕС у покритті навантаження зросла майже на 6% - з 19,7% до 25,4%. В роботі було до 42 енергоблоків ТЕС і ТЕЦ", - підкреслив Омельченко.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

За його словами, які підтверджуються даними НЕК "Укренерго", основне навантаження у тепловій генерації взяли на себе ТЕС "ДТЕК Енерго", на яких у роботі перебувало до 29 блоків. ТЕС державної "Центренерго" працювали лише 6-7 блоками.

"Те, як ми проходимо піки холодів, хоч і не знімає усіх ризиків цього опалювального сезону, але тестує нашу енергосистему на міцність. За той тиждень запаси вугілля на складах ТЕС зросли до 700 тис. тонн, хоча ще на початку року недотягували і до 400 тис. тонн. І одне, і інше вселяє оптимізм. Чого, на жаль, не скажеш про запаси газу", - резюмував експерт.