Про це вона розповіла на каналі «Знай 24».

Вікторія Панченко зазначила, що українців не на жарт стурбувала інформація про те, що з 1 січня всі громадяни нашої країни мають за паспортом зареєструвати свої SIM-картки, і якщо цього не зробити, то ми залишимося без доступу до інтернету та зв'язку. Журналістка розповіла, що у перший день Нового 2022 року набув чинності Закон України «Про електронні комунікації».

За її словами, після цього з'явилося багато інформації про те, що абоненти всіх мобільних операторів України з 1 січня мають обов'язково реєструвати свої SIM-картки із прив'язкою до паспортних даних до 1 січня 2025 року. Вікторія Панченко додала, що, згідно з поширеною інформацією, після цього періоду постачальники електронних комунікаційних послуг зможуть призупиняти надання зв'язку та інтернету громадянам, які не підписали договір або не здійснили ідентифікацію за паспортом.

«Реєстрація SIM-карток за паспортом дозволить мобільним операторам захищати українських абонентів від шахраїв. Якщо смартфон використовується для фінансових операцій або отримання цифрових послуг, зокрема для отримання електронно-цифрового підпису, він обов'язково повинен мати контракт з оператором мобільного зв'язку, щоб шахрай не зміг його вкрасти. Начебто хороша ініціатива, але осад на тотальний контроль таки залишається», - каже Вікторія Панченко.

Вона підкреслила, що більшість журналістів і блогерів неправильно витлумачили інформацію, яка написана в законі, і налякали людей, що нібито всі будуть зобов'язані купувати телефони та переводити номери, що діють, на контракт, тобто обов'язково тільки з паспортом. З її слів, це не так.

Популярні новини зараз

Трамп дякує З*лупі: мережа Х стоїть на вухах

Почнуть мобілізувати з 1 жовтня: кого чекає повістка та ВЛК

По 3600 грн щомісяця виплачуватимуть пенсіонерам: хто може отримати гроші

Пенсіонерам "заморозять" виплати: у жовтні терміново треба звернутись до ПФУ

Показати ще

«Згідно з цим Законом шахраї тепер не зможуть перевипустити ваші телефонні номери (SIM) без ідентифікації та надання персональних даних. Виявляється, що така схема була дуже поширена і велика кількість номерів викрадали саме так. Тобто оператор не має права перевипустити втрачену сімку без паспорта користувача», - пояснила Вікторія Панченко.

Журналістка додала, що закон не зобов’язує передавати мобільним операторам свої персональні дані. Вона послалася на норми, згідно з якими кінцевий користувач повинен отримувати послугу знеособлено відповідно до правил надання та отримання електронних комунікаційних послуг та умов надання послуг, встановлених постачальником електронних комунікаційних послуг.

«Виходить, що SIM-картка за паспортом – це право, а не зобов'язання. Це зобов'язання виникає лише тоді, коли потрібно перевипустити номер телефону у разі втрати. Хоча і тут ви маєте право придбати новий номер телефону без особистої ідентифікації», - розповіла Вікторія Панченко.

Знай.ua повідомляв пояснення Олеся Донія, чому кожна влада в Україні думає, що вона прийшла назавжди.

Також Знай.ua повідомляв, що Микола Спірідонов переконаний, що деолігархізація може принести Україні істотні збитки.