Тому терміни подачі звітності мають бути подовжені, а НААУ – пришвидшити свою роботу. Про це заявила президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

«Закон про моніторинг та звітність варифікації вступив в дію з 2021 року. За цим законом, всі підприємства до 31 березня цього року повинні подати до Міндовкілля звіти про викиди парникових газів. Ці звіти мають бути затверджені варифікаторами, акредитованими Національним агентством з акредитації», - пояснила Циганок.

Під дію закону, за її словами, попадають більше тисячі установок. Проте НААУ, яке підпорядковується Міністерству економіки, акредитувало лише три юридичні особи, чого, звісно, не досить для виконання закону. І тепер, через бездіяльність агентства, українські підприємства потрапили під удар.

«Ми розуміємо, що чисто технічно підприємства будуть оштрафовані за невиконання діючого закону. Але ж підприємства в цьому контексті не винні - тому що десь відбувся збій в комунікації між відповідальними органами», - пояснює експерт.

Єдиним виходом із ситуації, що склалася, експерт вбачає у переносі термінів. Також необхідно провести розширене засідання, до якого залучити усі причетні органи влади (Міндовкілля, Комітет з питань зміни клімату, Мінекономіки, операторів установок) – з тим, щоб спільно розробити вихід із ситуації.

Популярні новини зараз

Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

«Щоб не втратити перший звітний рік, ми пропонуємо просто зсунути терміни. І, скажімо, узаконити дату не 31 березня, а, скажімо, 31 липня. Ця дата обгрунтована, і ми вже зараз звертаємося до Міндовкілля, до НАУ, щоби ці терміни були передвинуті і підприємства не були покарані. Вони виходять без вини винними», - резюмувала президент ПАЕУ.

Нагадаємо, з 1 січня 2021 року почав діяти Закон «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів». Система моніторингу впроваджується Міндовкілля за підтримки Світового банку, і призначена для отримання якісної інформації про викиди промислових підприємств.