Про це він розповів в ефірі програми TIGER NEWS з Петром Охотіним.

За словами гостя програми, кримські татари можуть розуміти і європейський світ, і тюркський – і тут йдеться про контексти, культуру та мову. «У контексті України важливо, що кримські татари живуть між двома світами: це тюркський, мусульманський світ, який творить нашу ідентичність, і це європейський, український світ», - підкреслює Алім Алієв.

Принагідно він нагадує, що у 18 столітті на кримському півострові 95% населення були кримськими татарами, йдеться про період до першої анексії. «Сьогодні це 15 відсотків, і це – про колонізацію», - підкреслює журналіст. Окрім того, розповідає він, одним із перших старих навчальних закладів в Україні був мусульманський університет Зинджирли-медресе в Бахчисараї у 1500 році. Як розповідає Алім Алієв, тут вивчали не лише релігійні канони та ісламське право, але й арифметику та державне управління, зокрема, як це має відбуватися у Кримському ханстві. «Це була колаборація: духовний вуз і бізнес-школа», - підсумовує він.

А на початку 20 століття, розповідає гість програми, з’явилася Кримська республіка на чолі з муфтієм Челебіджіханом. Він підкреслює, що вона була першою демократичною республікою в усьому мусульманському світі. «У її Конституції є один з пунктів про рівність чоловіків та жінок під час голосування на виборах. Це було набагато раніше, ніж у деяких країнах Європи», - повідомляє Алім Алієв. Принагідно він зазначає, що у Франції жінкам надали виборче право аж у 1946 році після Другої світової війни.

Як повідомляв Знай.ua, Бортник розповів про головне бажання Росії у питанні Криму.

Популярні новини зараз

Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд

Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат

Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру

Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку

Показати ще

Також Знай.ua писав про те, що Алієв пояснив, як позиціонують кримських татар в Україні та світі.