Спеціалісти Державної екологічної інспекції Поліського округу розрахували шкоду за забруднення атмосферного повітря по фактах пожеж на нафтобазах, які знаходяться на територіях Житомирської та Рівненської областей, і були пошкоджені внаслідок ракетно-бомбових ударів агресора. Сума збитків, завданих навколишньому природному середовищу України, становить майже 225 млн гривень. Мова наразі йде про три об’єкти.

Держекоінспекція нагадує, з метою розрахунку завданої шкоди російськими військами та подальших репарацій, фахівці Оперативного Штабу при Держекоінспекції розробили «Методику розрахунку неорганізованих викидів забруднюючих речовин або суміші таких речовин в атмосферне повітря внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та/або під час дії воєнного стану та визначення розмірів завданої шкоди», що затверджена Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України від 13.04.2022.

Використання даної Методики дозволяє Інспекції нараховувати шкоду за забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинам, які виділяються під час горіння (складів паливно-мастильних матеріалів, лісових пожеж і т.д.), а саме: оксиди азоту, аміак, сірчистий ангідрид, бензапирен, оксиди вуглецю, метали та їх сполуки, що негативно впливають на якість атмосферного повітря та шкодять здоров’ю людей.