Про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) у проповіді.

«Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать» (Мф. 5:8), - так звучить шоста заповідь блаженства.

«Багато хто з найбільших умів людства намагалися осягнути істину, Хто такий Бог, яка Його сутність, де Його можна знайти? Але при цьому вони забували слова Христа про те, що головна умова богопізнання та богознавства - це чисте серце», - зазначив митрополит Антоній.

«За словами преподобного Єфрема Сиріна, «недоступний для розуму, відкривається в серці і живе в ньому». Тобто Бог пізнається не розумом, а серцем», - пояснив архієрей і навів цитату преподобного Ісаака Сиріна: «Якщо твоє серце чисте, тоді всередині нього саме Небо і тільки там ти побачиш ангелів, а разом із ними - і Владику їх».

Владика зазначив, що людині, яка живе за законом брехні, що творить неправду і сіє зло, ніколи не буде дано прийняти у своє скам'яніле серце всеблагого Бога. «Тому кожна людина має стежити за своїм серцем», - додав він.

Популярні новини зараз

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Керуючий справами УПЦ навів слова святителя Іоанна Златоуста, який каже: «Все життя ми повинні сидіти біля дверей свого серця і берегти його від засмічення, яке позбавляє нас спілкування з Господом». «Моральний стан - це головна умова для богопізнання. І якщо людина живе за законами брехні, якщо її основними принципами є неправда і беззаконня, то людина ніколи не зможе побачити у своєму житті Бога», - пояснив архієрей.

«За словами святих отців, біда людини полягає не тільки в тому, що вона не має щирого серця, але більше - в тому, що вона не прагне того, щоб її серце стало чистим. Преподобний Єфрем Сирін говорив, що «доки серце людини перебуває в добрі, доти і Бог у ньому перебуває, доти воно служить джерелом життя, тому що від нього виходить добре. Але коли воно ухиляється від Бога і робить беззаконня, воно стає джерелом смерті, тому що з нього виходить зло», - підсумував митрополит Антоній.