Про це він розповів у програмі «Культ особистості».

«Але час, у якому ми живемо зараз, я визначив би як час страхів і вражень. І це зовсім не означає, що в цей час немає сильних особистостей чи немає цікавих та оригінальних ідей, але я зараз говорю про те, що домінує. Чому домінують страхи та враження? Можливо, тому що динаміка зміни ще вища, ніж сторіччя тому, півтора століття. І світ у цьому сенсі змінюється ще динамічніше», - розмірковує Андрій Єрмолаєв.

Тому, констатує він, легше і простіше дивитися на те, що відбувається, очима історії, звідси така популярна тема історичної пам'яті, історичних політик, традиції. З іншого боку, зазначає філософ, ми живемо в суспільстві споживання, адже ніколи ще в людини не було стільки споживчих вічних можливостей. Він додає, що особливо це стосується розвинених країн, де кількість номінальних можливостей, того, що гіпотетично ти можеш реалізувати, є на порядок вищою, ніж це було ще якихось навіть не 100, а 50 років тому.

«І це створює ілюзію того, що сучасний світ керований, світ, у якому достатньо щось спроектувати і це вже можна отримати завтра. Звідси виник феномен проектного мислення, який популярний особливо в експертному середовищі: раз у нас стільки можливостей, ми можемо, не виходячи з цього кабінету, придумати країну, розпорядження цієї технології, при цьому ігноруючи той факт, що світ, як і раніше, матеріальний», - пояснює Андрій Єрмолаєв.

Те, що відбувається зараз, стверджує експерт, багато в чому пов'язане з інерцією розпаду, яка торкнулася великих структур світоустрою, міжнародного права і правил, системи глобальної координації. Також він зазначає, що сьогодні на наших очах у минуле йде Ялтинсько-потсдамсько-гельсінська система і саме її відхід і є трансформацією.

Популярні новини зараз

Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Світан розповів, чи призведе поразка росії у війні до її розпаду.

Також Знай.ua писав про те, що Себастьянович повідомив, через які проблеми підприємства часто закриваються.