Відповідний указ було розміщено на сторінці офіційного інтернет-представництва Президента України 22 вересня 2022 року.

Як повідомлялося, раніше було створено Міжфракційне депутатське об’єднання «Трибунал для російських агресорів» на чолі з Олександром Качурою та Марією Мезенцевою до складу якого увійшло 50 народних депутатів.

Згідно з указом Володимира Зеленського, створення такої групи має посприяти притягненню до відповідальності винних в агресії РФ проти України.

Керівником робочої групи призначено очільника ОП Андрія Єрмака, заступником і координатором - заступника керівника ОП Андрія Смирнова.

До складу групи увійшли міністри закордонних справ Дмитро Кулеба, юстиції Денис Малюська, заступник керівника ОП Андрій Сибіга, генпрокурор Андрій Костін, посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич, головний консультант відділу організаційної роботи Кабінету керівника ОП Олег Гавриш, директор Департаменту міжнародного права МЗС Оксана Золотарьова, генеральний директор Директорату з питань зовнішньої політики та стратегічного партнерства ОП Олександр Карасевич, народні депутати, Денис Маслов, Олександра Устінова та Олена Хоменко, керівник Кабінету керівника ОП Олена Ковальська.

Згідно з указом Президента до складу робочої групи також включені нардепи, співголови МДО «Трибунал для російських агресорів» Олександр Качура та Марія Мезенцева.

Робочій групі доручено напрацювати та внести пропозиції стосовно створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.