Про це він розповів у програмі «Культ особистості».

«російська імперія використала ідею слов'янського братства як фактично виправдання своїх інтервенційних прагнень на Захід, виправдання приєднання Польщі до російської імперії, виправдання територіальних суперечок та претензій до Австро-Угорської імперії, спроби відторгнути від неї частини, у яких мешкали слов'яни», - розповідає Святослав Вишинський.

Отже, констатує він, для виправдання цих військових устремлінь більшою мірою просувалася ідея спільної слов'янської єдності, допомоги слов'янському болгарському народу у боротьбі проти турецького ярма. Як пояснює експерт, базова суперечність полягає в тому, що у прочитанні російської імперської свідомості не існує як мінімум східних слов'ян, ні українців, ні білорусів, вони сприймаються як певне племінне відгалуження – малороси, які є не окремим народом, а особливим відгалуженням великоросів.

Тобто констатує філософ, якщо ми чуємо ідею про триєдиний народ, головний наголос у російській пропагандистській концепції – це завжди єдиний народ. Крім того, додає він, політика російської імперії на Балканах така ж: хорватів не існує, чорногорців не існує, боснійці – це ті ж серби, лише трошки асимільовані.

«Всякого разу ідея слов'янської єдності приховувала під собою дуже вузький етнічний чи націоналістичний проект, у якому не залишалося місця жодному слов'янському братству, тому що відмінність слов'янських народів, їх різноманіття ніколи не бралося до уваги і ніколи не сприймалося як цінність, бо іншим слов'янським народам відмовлялося у їхньому праві на власну ідентичність», - пояснює Святослав Вишинський.

Популярні новини зараз

А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Бізяєв пояснив, що визнання росії країною-спонсором тероризму нічого не змінить для самої росії.

Також Знай.ua писав про те, що Кочетков припустив, чому міг статися блекаут.