Про це він розповів у програмі «Розвилка».

«Наразі наступного року МВФ планує виділити Україні майже 15 мільярдів доларів. Якщо бути точнішим, 14,8. Це не якась космічна сума для МВФ. Нагадаю, під час пандемії МВФ списав майже 100 мільярдів доларів 81 країні світу, зокрема і так званим бідним країнам. Україні, яка знаходиться у стані війни, Україні, яка досить суттєво потерпає від російської агресії, дають кредит», - зазначає Руслан Бізяєв.

Принагідно він згадує про кредит, який погодила Єврокомісія: там дуже цікава ситуація, тому що більшість відсотків будуть платити країни-члени ЄС, більшою мірою це пільговий кредит. А з МВФ, зауважує політолог, про якісь поблажки, пом’якшення принаймні у меморандумі не йдеться, навпаки, умови достатньо жорсткі.

Водночас в МВФ, констатує експерт, прекрасно розуміють структуру сировинної структури економіки України, що віддавати борги вона може лише завдяки підвищенню податків або зниженню соціальних затрат. Як він зазначає, всі ці пункти червоною ниткою проходять через меморандум МВФ: це і скорочення соціальних витрат на 27% у бюджетній сфері, це і підвищення податків або денонсування пільгових податків для бізнесу, тощо.

«В принципі, позиція МВФ зрозуміла: ви приходите в банк, ви хочете отримати кредит, банк зацікавлений у тому, щоб ви його повернули, і, звичайно, він цікавиться якими саме засобами, за допомогою яких саме інструментів своєї дохідної офіційної чи неофіційної частини ви будете повертати цей кредит. А ось позиція нашого уряду, на перший погляд, не дуже зрозуміла. Так, гроші Україні потрібні, але 15 мільярдів доларів – це не критична сума. Особливо, якщо йдуть такі цікаві умови», - підсумовує Руслан Бізяєв.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Бізяєв розповів, як США бачать перемир’я і мир із росією.

Також Знай.ua писав про те, що Коен розповів, на кого сьогодні працює єврейське лобі у Вашингтоні.