Про це він розповів на каналі «PolitБюро».

Як розповідає експерт, противник працює по Півдні України ракетами «Онікс» і модернізованими Х-22, які тепер Х-33, які мають дальність до тисячі кілометрів і більш точну систему управління.

«Збивати старими системами ППО ми просто їх не можемо, ні їхній «Онікса» з берегового ракетного комплексу «Бастіон», ні Х-22, які скидають ТУ-22М, тобто нам потрібні нові системи, які можуть боротися з цими ракетами. Це SAMP/T, ракета Aster 30, вона надзвукова, швидкість у неї більша, ніж у «Онікса» і Х-22, є система виявлення та цілевказівки, і сама ракета перехоплює ці цілі. Це SAMP/T або Patriot, будь-яка ракета, PAC-2 або PAC-3, може перехопити такого типу цілі. Тому нам треба туди або SAMP/T, або Patriot», - пояснює Роман Світан.

Інше питання, констатує він, у тому, звідки нам їх взяти. Як варіант, розповідає експерт, це запросити у наших партнерів поділитися своїми такими комплексами. Але краще, стверджує гість програми, SAMP/T, тому що вони швидше виробляються на експорт, вони є фактично, наші партнери, ті ж французи та італійці можуть це питання з передачею вирішити, понад 60 комплексів виготовлено.

«Реально вирішувати питання треба трохи глобальніше. Правильне ухвалили рішення скликати Раду Україна-НАТО, але в рамках цієї Ради треба порушувати питання не про відновлення зернової угоди, забути за зернову угоду як за угоду з дияволом, а треба порушувати питання безпеки судноплавства згідно з морським правом. Ось цей механізм треба включати, а не механізм зернової угоди, який знімає частину санкцій із російського експорту», - робить висновок Роман Світан.

Популярні новини зараз

Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Цибулько розповів, у чому відмінність української армії від російської.

Також Знай.ua писав про те, що Вігірінський розповів, навіщо лукашенку посилати вагнерівців до Польщі.