Про це він розповів на каналі «PolitБюро».

По-перше, зазначає гість програми, у Саудівській Аравії був не саміт, а зустріч, конференція, переговори, адже саміт відбувається на рівні глав держав та урядів, а тут у нас були політичні радники, радники з безпеки та уповноважені дипломатичні представники приблизно 40 країн світу. А спільного документа чи комюніке немає, констатує він, оскільки позиції сторін дуже відрізняються, але важливим є сам факт такої зустрічі, діалог з країнами глобального Півдня, участь впливових країн.

«Найважливіше, що до цього діалогу приєднався Китай. Я розмовляв з одним із учасників нашої делегації в Копенгагені, і тоді хотіли Китай запрошувати, його запрошували, але Китай на першому етапі дистанціювався. Нині ж ми бачимо розширення числа учасників. За словами голови нашої делегації, голови Офісу президента України Андрія Єрмака, кількість учасників таких переговорів збільшилася майже втричі, особливо з боку країн глобального Півдня», - розповідає Володимир Фесенко.

Як зазначає експерт, глава МЗС України Кулеба назвав це великим дипломатичним проривом, і це так, тому що Китай раніше прагнув самостійно діяти у просуванні своїх мирних ініціатив. Мабуть, міркує він, Китай зрозумів, що це не вийде, до того ж хоче контролювати мирний процес, який виник з країнами глобального Півдня. І ще важливіша тенденція, додає гість програми, це переговори без участі росії.

«Особисті переговори Абрамовича – це його особисті переговори, а не участь росії. Тому росія не була учасником зустрічі в Копенгагені, не була учасником зустрічі в Саудівській Аравії. Що дуже важливо, судячи з інформації у ЗМІ, сторони домовились про те, що буде наступна зустріч. Тобто головний результат переговорів у Саудівській Аравії – продовження цього переговорного процесу у цьому вже досить широкому форматі, але без участі росії», - пояснює Володимир Фесенко.

Популярні новини зараз

Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Толкачов заявив, що українці мають шанс дати нове дихання Європі, стати її цивілізаційними лідерами.

Також Знай.ua писав про те, що Толкачов розповів, чим має сьогодні займатися Україна.