Про це вона розповіла у програмі «Регіони у вогні» з Олексієм Буряченком.

«Вони цим займаються вже, вони зрозуміли, наскільки це серйозно. Наше отримання кандидатства за їхніми бюрократичними мірками сталося дуже швидко. І зараз вони займаються тим, що аналізують, як потенційний вступ України буде впливати на єдиний ринок Європейського Союзу, навіть на те, як зміниться ринок праці, митниця, вони все прораховують, як буде змінюватися спільна сільськогосподарська політика, ця священна корова», - пояснює Марія Голуб.

За словами експертки, це нормально, тому що Європейський Союз – це про прогнозованість і бюрократію, вони дуже не люблять сюрпризи. Також вона зазначає, що в ЄС є різні цикли бюджетування – і на 1 рік, і на 5 років, і на 7 років, і на 10 років – і різні програми, зокрема, і довгострокові.

«Фактично це про п’ятирічки, як у Радянському Союзі. Виявилося, що так живе весь світ: хтось у п’ятирічках, хтось у п’яти циклах бюджетування. І це абсолютно нормально виявляється, коли ти плануєш щось на рік циклічне, а більш дороговартісні проєкти, зрозуміло, рік від року ти не можеш фінансувати за залишковим принципом чи ще якось, ти їх вкладаєш на 3 роки, на 5 років, на 7 років. А у нас бюджетний кодекс – рік. Як ми хочемо розвивати нашу країну взагалі?», - міркує Олексій Буряченко.

Як зазначає гостя програми, ми вже впровадили середньострокове бюджетне планування. За словами експертки, вона сподівається що настане момент, звісно, завдяки ЗСУ передусім, і Україна перейде до такого планування, аби не тільки виживати, але й планувати, як рухатися у перспективі.

Популярні новини зараз

Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Шейтельман заявив, що час, коли росія нескінченно та безкарно обстрілювала Україну, закінчився, тепер ми відповідаємо дронами у москві.

Також Знай.ua писав про те, що Васильєв пояснив, як ми повинні боротися на культурному фронті.