Мета ініціативи – зробити фізичну реабілітацію доступнішою завдяки збільшенню пропускної спроможності та модернізації наявних медичних просторів, де проходять лікування захисники та захисниці України.

Про це розповів в інтерв’ю Українським Новинам ініціатор проєкту Олесь Довгий.

Згідно з планами організаторів у першому півріччі 2024 року в Інституті травматології та ортопедії НАМНУ, що здійснює хірургічне лікування та відновлення поранених із бойовими травмами у стаціонарних умовах, з’явиться новий простір для реабілітації поранених бійців. Завдяки цьому проєкту інститут зможе проводити реабілітацію для майже 1000 поранених на рік, включно з амбулаторним лікуванням.

Офіційним стартом проєкту стало підписання 4 серпня 2023 року тристороннього меморандуму між Міністерством охорони здоров'я України, Інститутом травматології та ортопедії НАМНУ і Благодійним фондом Родини Довгих "Можемо разом". Наразі Фонд виконуватиме функцію адміністративно-технічної платформи для ініціативи "РеабіЦентр", на базі якої об’єднуватимуться партнери й однодумці.

Популярні новини зараз

Залишився тиждень: життя кардинально зміниться

Різке похолодання йде в Україну: вже можна діставати підштанники та курточки

Пенсіонери мають лише 10 днів: куди потрібно звернутися, щоб не втратити 20% виплат

Можуть безперешкодно перетнути кордон: хто з чоловіків має право виїздити спокійно

Показати ще

"Зараз потреба у швидкому збільшенні реабілітаційних просторів у масштабах країни настільки велика, що знадобляться сотні програм, щоб її задовольнити. Саме для цього й виникла ініціатива "РеабіЦентр", а в її межах, як перший крок, проєкт з Інститутом травматології та ортопедії. Наразі наша команда вже провела там первинну оцінку потреби в модернізації, а також проаналізувала можливі варіанти постачання обладнання. Надалі будемо проробляти конкретні деталі і крок за кроком реалізуємо проєкт", – зазначив Олесь Довгий.

Проєкт має на меті об’єднати приватні й урядові ініціативи – як українські, так й іноземні. Фінансування ремонтних, проєктних та організаційних робіт буде організовано разом із партнерами на платформі Фонду Родини Довгих "Можемо разом". Медичне обладнання планується закупити в межах спільного проєкту Світового банку та МОЗ України "HEALTH Ukraine".

Зазначимо, що ініціатива "РеабіЦентр" є логічним продовженням попередніх військово-медичних програм Олеся Довгого. Зокрема, уже в перші дні повномасштабного вторгнення він разом із партнерами організував передання на передову надсучасної пересувної хірургії. Системно здійснюється різностороння підтримка медичного добровольчого батальйону "Госпітальєри", який очолює Яна Зінкевич.

Спільно із Православною церквою України та МОЗ вдалося передати необхідні ліки для понад 100 медичних установ, зокрема і для прифронтових шпиталів. Крім того, завдяки партнерству з австрійською компанією BASU забезпечили доставку в прифронтові регіони інноваційного реагенту-знезаражувача для одержання 12 млн л чистої питної води. Подібний реагент на 800 тис. літрів очищеної води після підриву ворогом Каховської ГЕС було передано Херсонській обласній лікарні.