Про це він розповів у програмі «Діалоги з Максимом Ялі».

За словами гостя програми, просто формувати гарний образ майбутнього – це не сенс, оскільки, якщо такі образи не прив'язані до сьогодення, то вони ні про що. Зокрема, зазначає експерт, можна, звісно, фантазувати Україну до Уралу, це буде красиво, але без сенсу.

«І в цьому сенсі я говорю, що еліт немає в Україні. І це не йдеться про окремих людей, є в Україні окремі люди, які цим критеріям відповідають, це здатність розуміти ситуацію, формулювати бачення, вносити смисли, логіку та стратегію поставити. Але еліти – це певна взаємодія таких людей», – пояснює Олег Хом'як.

Тобто, констатує він, такі окремі люди у нас є, але немає взаємодії, наприклад, як у 18 столітті, коли еліти писали книги, обмінювалися листами, пізніше зустрічалися на конференціях, форумах. Саме в цьому сенсі психолог стверджує, що в Україні немає еліт. Крім цього, додає він, нам потрібно більше цінувати інтелектуалів, їхню роботу та діяльність.

«Тому я говорю, що в такому визначенні еліт у нас їх немає, а це означає, що ніхто не формулює майбутнє, а це означає, що ми спонтанно якось розвиватимемося. А якщо немає еліти, яка формує бачення та смисли, то лідерська стратегія неможлива в принципі, такого не буває. Тобто скоріш за все це буде деяке помірне буття, сіра зона в тому сенсі, що можна жити спокійно, але говорити про те, що Україна принесе світові якісь нові сенси, цього не може бути», - розповідає Олег Хом'як.

Популярні новини зараз

Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні

Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Василенко розповів, як не провалитися на мистецькому аукціоні.

Також Знай.ua писав про те, що Біркадзе розповів, куди котиться економіка рф.