Про це він розповів у програмі «Урядовий квартал».

«Ми з росією виробляємо 30% експорту зерна у світі, тобто третину, це дуже багато. Є дуже багато країн, які виробляють більше зерна, ніж ми, але експортуємо ми більше. Всього у світі десь 870 мільйонів тонн зерна збирають кожного року, але експортують дуже мало, а ми займаємо перше місце із росіянами», - зазначає Георгій Біркадзе.

Тому, констатує він, потрібно розуміти, що ми грали ключову роль, але росіяни зробили все, щоб так не було. Зокрема, розповідає експерт, коли вони почали з 10 жовтня бити по нашій енергетиці, це розбалансовувало роботу зерносховищ, адже зерно має кожного дня перекидуватися з місця на місце, інакше згорить, тому потрібне електропостачання, а у нас були блекаути, потім же й почалися удари по самих зерносховищах.

Зараз же, додає він, ми маємо обов’язково відвантажити все, що зібрали, і нам потрібні обов’язково порти, тому що таку кількість зерна неможливо відвантажити інакше. Як нагадує експерт, сьогодні відвантажується 50/50, тобто 50% кораблями і 50% потягами, але до війни це були інші цифри, 6 портів відвантажували 90-95% зерна.

«Тобто нам потрібно обов’язково, щоб запрацювало зернопостачання, тому що це б’є по нашій економіці. На постачання цього зерна нам потрібні гроші, це кожного місяця 1,2 мільярда доларів, це гроші, які мають поступати у нашу країну», - підсумовує Георгій Біркадзе.

Популярні новини зараз

Поки країна воює, син голови Одеського ТЦК Юрія Пуйка відпочиває в Туреччині та отримує пенсію "заднім" числом

Пенсіонери мають лише 10 днів: куди потрібно звернутися, щоб не втратити 20% виплат

"Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Бюн розповіла про майбутнє звільнення Енергодару.

Також Знай.ua писав про те, що Біркадзе розповів, як китайський корабель зруйнував російську блокаду у Чорному морі.