Про це вона розповіла на каналі «PolitБюро».

«Безпосередньо росія до самого перевороту ніяк не причетна. Суть перевороту була в тому, що президент країни Мохамед Базум хотів усунути з поста очільника президентської гвардії генерала Сіані, відповідно, Сіані зіграв на випередження і здійснив переворот у країні. З іншого боку, такий хаос, коли до влади приходить в африканських країнах хунта, режими, які не є легітимними, демократичними, росії вигідний», - розповідає Марта Олійник-Дьомочко.

За її словами, зазвичай у таких випадках західні країни скорочують допомогу, перестають співпрацювати із цими країнами і режимами, оскільки це суперечить їхнім стратегіям і підходам. Відповідно, продовжує експертка, для росії це вакуум впливу, вакуум сили, вона тут же заходить із пропозицією вагнерівців, співпраці, політичної, інформаційної підтримки в обмін на політичну лояльність, енергоресурси і розширення свого впливу в африканських країнах.

«Якщо ми говоримо про західну Африку, то тут є питання щодо нелегальної міграції, шляхів наркотрафіку, який пролягає через цю територію. Відповідно, якщо росія отримає контроль над цими шляхами, то для неї це буде додатковим фактором впливу на ЄС», - пояснює Марта Олійник-Дьомочко.

Принагідно гостя програми згадує і про Транссахарський газопровід до Європи, ця ідея існує ще з 1970-х років, але зараз для нього з’явився благодатний клімат, вакуум від росії. Відповідно, констатує вона, якщо в Нігері при владі буде проросійський режим, який не захоче співпрацювати із ЄС, питання цього газопроводу знову зависне у повітрі, для росії це так само має свої вигоди.

Популярні новини зараз

З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне

До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів

На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Попова розповіла, як Музей історії міста Києва став найкращим після початку війни.

Також Знай.ua писав про те, що Вдовіченко пояснила, чому на Заході потрібно більше українських журналістів.