Про це він розповів на каналі «PolitБюро».

Як підкреслює гість програми, декларації мають бути відкритими, а не так, як собі проголосували депутати, хоч вони і не надто мають практичне значення. Як він пояснює, відкриті електронні декларації мають радше терапевтичний вплив, тому що правоохоронні органи, уповноважені на розслідування, й так мають до них доступ. Тим не менш, констатує експерт, голосування депутатів викликало зрозуміле обурення і пов’язане воно ще і з тим, що ми не надто довіряємо правоохоронним органам, ми маємо перевіряти і їхню реакцію на те, коли у деклараціях якихось персонажів будуть дійсно помітні якісь разючі факти.

«Якщо реакції нема, тоді, відповідно, невдоволення будуть викликати і правоохоронні органи, які чомусь не помічають те, що помічають журналісти чи активісти. Це єдиний момент. Ну, є декларації, а які наслідки? Просте питання до всіх, хто зробив культ із цих декларацій: скільки народних депутатів чи високопосадовців притягнули до відповідальності на підставі цих електронних декларацій, скільки засуджено і скільки з них втратили власність? Знаєте відповідь? Нуль», - пояснює Валентин Гладких.

На його думку, самі по собі декларації не є дієвим інструментом, який дійсно запобігає корупції, це лише один елемент, який міг би в купі з іншими інструментами дати якісь результати. А от чим керувалися депутати, констатує експерт, коли голосували за закриті декларації, незрозуміло, адже реакція суспільства була прогнозованою так само, як і те, що президент накладе вето.

«От те, що зробила Верховна Рада України, - це помилка. І ця помилка у перспективі буде дуже дорого коштувати тим, хто її зробив. Тому що насправді за цією зухвалою діяльністю, за цим зухвалим рішенням прихована дуже цинічна реальність. Усвідомлюючи негативну реакцію суспільства, Верховна Рада України все одно це зробила. Мені начхати на їхні декларації, але мені не начхати на те, що вони начхали на моє ставлення до цієї проблематики», - підкреслює Валентин Гладких.

Популярні новини зараз

Водіям дали всього 10 днів: як уникнути неочікуваних штрафів

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Біркадзе розповів, що робити із тими, хто підробили справки у ВЛК та МСЕК і втекли від війни.

Також Знай.ua писав про те, що Атаманова розповіла, що росіяни готують нам восени.