Про це він розповів у програмі «Різні люди».

«Єврейська містика викладається у низці університетів. Є така течія в юдаїзмі, заснована Равом Лайтманом, яка проголосила, що кабала – це наука, яка має врятувати все людство. Звичайно, у них своя особлива версія, не можна сказати, що вони викладають ось цей загальний мейнстрім, у них свої тлумачення, засновані на вченні Рава Ашлага, який жив на початку 20 століття і написав розлогий коментар на 28 томів на одну з головних книг єврейської містики «Зоар», - розповідає Ігор Туров.

За словами експерта, гуртки лайтманістів існують по всьому світу, зокрема і в Києві. Звичайно, додає він, це певна така модерна версія, до якої глибинні знатаки традиції ставляться так собі, але вони якраз націлені навчати все людство. І до того ж, додає гість програми, він знав в Ізраїлі певних саме традиційних дослідників кабали, не вчених, а людей релігійних.

Принагідно експерт нагадує, що насправді кожна людина може стати євреєм, прийняти ґіюр, навернутися в юдаїзм і почати вивчати кабалу. А от індусом, наприклад, додає він, можна лише народитися, в індуїзм навернутися не можна, як і в японський синтоїзм.

«Між іншим, кабала визнає перевтілення душ, переселення душ, причому це завдяки кабалі стало визнано всіма. Юдаїзм – це єдина моноїстична релігія, яка на загал визнала перевтілення душ як основу свого вчення», - зазначає Ігор Туров.

Популярні новини зараз

Пенсія "зависне" в банку: кому з українців можуть заблокувати картки

Власників банківських карток попередили: готуйтесь втратити частину заощаджень

Вчені виявили людей, чия кров відрізняється від решти - їх серед нас небагато

"Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Туров повідомив, що Ізраїль не хоче ув’язуватися у жорстокі вуличні бої в Секторі Гази, тому хоче влаштувати там гуманітарну катастрофу.

Також Знай.ua писав про те, що Манн розповів, чи Пекін встане на бік росії та «Хамас».