Про це він розповів у програмі «Різні люди».

«До повномасштабного вторгнення я бачив моделі, яка казали, що десь у 2030 у нас буде менше двохсот тисяч 18-річних. А зараз повномасштабне вторгнення, ніхто поки вам не порахує вплив і скільки людей повернеться», - повідомляє Павло Клімкін.

Щодо впливу війни на ці дані, пояснює гість програми, то це може бути як трохи менше молоді у майбутньому, так і значно менше, але аж ніяк не більше тепер. Як він підкреслює, 200 тисяч 18-літніх для такої великої держави – це взагалі нічого. За словами ексміністра, це не зробить нас, звісно, країною пенсіонерів, але баланс похитнувся.

І щодо пенсіонерів, зазначає він, то їх теж багато виїхало закордон. Зокрема, розповідає гість програми, у нього багато друзів у Німеччині, які кажуть, що наші літні люди там вивчають німецьку краще, ніж інші, тому, хай залишаються. Тобто, констатує він, ось така логіка.

«От багато хто каже, що це цинічно, хтось хоче забрати у нас наші робочі руки, але наші бабусі і дідусі же там ходять з онуками, розповідають казки. Це те, що робить нас українцями теж. Там у батьків завжди нема часу. А якщо вони там залишаться і до них поїдуть онуки, доїдуть батьки? Це означає, що три покоління частково там», - пояснює Павло Клімкін.

Популярні новини зараз

Можуть безперешкодно перетнути кордон: хто з чоловіків має право виїздити спокійно

Що буде з пенсіями у 2025 році: ухвалено важливе рішення

Не ТЦК, і навіть не пошта: хто може вручити повістку прямо вдома

Мирний план Зеленського чи зникнення путіна? Астрологиня розповіла, як переможе Україна

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Нітіч розповіла, які артисти сьогодні можуть представляти Україну на світовій арені.

Також Знай.ua писав про те, що Біркадзе розповів, як росія втрачає свою підтримку.